Športniki leta so znani

22.12.2011

Kot vsako leto tudi tokrat ni videti konca najrazličnejšim podelitvam priznanj tistim, ki so se v iztekajočem se letu najbolj izkazali na svojih področjih. Slovenci imamo to srečo, da nas skozi celo leto s svojimi velikimi uspehi razveseljujejo športniki, ki se z največjih tekmovanj vračajo z najžlahtnejšimi odličji. Zato je naloga slovenskih športnih novinarjev vsako leto vse prej kot lahka, saj je kandidatov za naziv najboljšega športnika precej, naziv najboljšega pa le en. Prav nič pa niso v pomoč komentarji na forumih, kjer ima vsakdo svoj pogled na to, kdo bi si zaslužil biti na vrhu lestvice najboljših in kateri šport je več vreden kot drugi.

YouTube slika preogleda

Letošnja podelitev priznanj najboljšim v Cankarjevem domu ni postregla z velikimi presenečenji, saj sta bila na vrhu dva, ki sta blestela tako na svetovnih in evropskih prvenstvih kot na tekmah svetovnega pokala – oba v olimpijskih disciplinah -, ki imajo še posebno težo, tako da lahko rečemo, da je njun naslov več kot zaslužen. Med športnicami je naslov pripadel smučarki Tini Maze, ki je na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu osvojila zlato in srebrno kolajno, prav tako pa odlično tekmovala tudi na svetovnih pokalih in na koncu osvojila tretje mesto v skupnem seštevku tega tekmovanja. V moški konkurenci je prvič v karieri naslov najboljšega športnika v Sloveniji pripadel kajakašu Petru Kauzerju, ki je bil skozi celotno sezono med najboljšimi, največ pa pokazal na najpomembnejši tekmi sezone – na svetovnem prvenstvu v Bratislavi, kjer je z neverjetno vožnjo gladko opravil s tekmeci. Poleg tega je slavil na dveh tekmah svetovnega pokala, bil na eni tretji ter si tako priboril še zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, na evropskem prvenstvu v Španiji pa je skupaj z Juretom Megličem in Simonom Brusom osvojil ekipni naslov evropskega prvaka. V ekipni konkurenci so slavili smučarski skakalci, ki so si na svetovnem prvenstvu priskakali bronasto kolajno.

YouTube slika preogleda

Drugo ter tretje mesto sta v ženski konkurenci osvojili Petra Majdič in Urška Žolnir (obe s kolajno s svetovnih prvenstev ter stopničkami na tekmah svetovnega pokala), v moški konkurenci pa sta se za Kauzerjem zvrstila Primož Kozmus (kolajna na svetovnem prvenstvu) ter namiznoteniški igralec Bojan Tokić (dve kolajni na evropskem prvenstvu).

Dobitniki priznanj se mi ne zdijo sporni, saj so na največjih tekmovanjih dosegli izjemne uspehe v svojih športih, pa naj bodo ti pri nas bolj cenjeni ali nekoliko manj, dejstvo je, da so v svoje dosežke vložili veliko truda in odrekanja ter premagali najboljše predstavnike drugih držav v teh športih. Stvar, ki pa me je zmotila ob prebiranju forumov, kjer so bralci spletnih portalov debatirali o (ne)primernosti dobitnikov priznanj, je ta, da z zaničevanjem gledajo na športnike in njihove športne panoge, kjer ni vloženih milijonov evrov v promocijo športa, kjer v Sloveniji ni tako velike medijske pokritosti kot bi si morda želeli ali zaslužili in kjer športniki na svojih bančnih računih nimajo na desettisoče evrov. Tako se mi zdijo komentarji, da »pinkponkaš« res ne more zasedati tretjega mesta na lestvici najboljših slovenskih športnikov ali da pri nas ekipni športi, ki so v tujini najbolj cenjeni, ne dobijo dovolj pozornosti, neprimerni. Težko je namreč določati, kateri šport je pomembnejši od drugega. V večini držav sicer prednjači nogomet, vendar pa ne smemo pozabiti, da so v nekaterih državah med najbolj priljubljenimi športniki npr. vaterpolisti, v drugih državah pa gre za manj prepoznaven šport, prav tako je npr. z namiznim tenisom, ki pri nas ni v ospredju, na Kitajskem pa gre za eno najpomembnejših športnih panog in najbolj razširjeno rekreacijo. Pri izboru torej ne smemo gledati na to, kako priljubljen je nek šport pri nas, temveč to, kakšne rezultate so športniki dosegli na največjih mednarodnih tekmovanjih!

Moje razumevanje podeljevanja nagrad najboljšim namreč temelji na dejstvu, da si naslov najboljšega športnika zasluži tisti, ki je v tem letu dosegel izjemne oziroma vrhunske rezultate, npr. osvajal kolajne na največjih tekmovanjih (olimpijske igre, svetovna prvenstva, evropska prvenstva) ter izkazal odlično pripravljenost v svoji športni panogi. Seveda bi med najboljše lahko uvrstili tudi slovenske predstavnike v ekipnih športih, ki so na svojem področju v vrhu, a ti so na koncu za uspeh odvisni tudi od svojih ekipnih kolegov, zato je toliko težje določati, kdo je najboljši. Dejstvo je, da so kolajne na olimpijskih igrah ter svetovnih in evropskih prvenstvih cenjene, pa naj bodo prigarane v smučanju, atletiki, kajaku ali nogometu in košarki. Kolajn letos (na žalost) v ekipnih športih, kot so nogomet, košarka, hokej … ni bilo, medtem ko so jih v posamičnih panogah slovenski športniki osvojili precej.

Zaradi tega se zdi, da so predstavniki ekipnih športov pri nas v nekoliko slabšem položaju, saj toliko težje dosežejo odmeven rezultat, čeprav so lahko med najboljšimi na svetu v svoji športni panogi, kot npr. Anže Kopitar v hokeju ali Samir Handanović v nogometu. Prav zato bi morali v Društvu športnih novinarjev Slovenije razmisliti še o četrti kategoriji, poleg nagrajevanja najboljših športnic, športnikov in ekipe, naj namreč podelijo nagrado tudi najboljšemu športniku v ekipnih športih. Ti pri končnem rezultatu niso odvisni le od svojih sposobnosti, kot sem trdila že prej, saj njihovi uspehi v veliki meri temeljijo na uspešnosti ekipe, a če so med vodilnimi v svojih moštvih, bi prav tako zaslužili posebno mesto med najboljšimi slovenskimi športniki. Vendar pa jih po drugi strani ne moremo metati v isti koš skupaj s športniki v individualnih športih, ki osvajajo kolajne na največjih tekmovanjih. Zato upam, da bodo člani Društva športnih novinarjev Slovenije v prihodnje razmislili, da bi nagrajevali tudi ekipne športnike, vendar ne na račun tistih, ki tekmujejo v individualnih športih.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Kajak, Komentar, Šport. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter