Nenavaden par

13.03.2011

12. marec 2011; MGL; Družba na poti (Company along the mile); režija: Alen Jelen; Igrajo: Uroš Smolej, Milan Štefe in Gaber K. Trseglav.

Družba na poti, v izvirniku Company along the mile, je delo mladega britanskega dramatika Toma Daltona Bidwella, rojenega leta 1984. V igri, ki je bila v prvič uprizorjena leta 2009, na odru Mestnega gledališča ljubljanskega pa premiero doživela lanskega decembra, se je avtor spopadel z vprašanjem osamljenosti,  zaprtosti v lasten svet in strahu pred drugačnostjo.

Komedija nas popelje v britansko obmorsko mesto Blackpool, oziroma bolje rečeno v hotelsko sobo omenjenega letovišča. Tam je nastanjen nenavaden par. Stella je transvestit, George pa njen prijatelj. Ona je zabavna, simpatična in želi uživati življenje, on je zadržan in paranoičen. Njun odnos je nadvse nenavaden, saj Stella Georgu plačuje za družbo, a ta zavrača vsakršen poskus dotika. Stvar se zaplete, ko postaneta »partnerja v zločinu«, saj morata najti način, kako se znebiti domnevnega trupla hotelskega postreščka, ki ga je zaradi vse hujše paranoje George udaril in bil prepričan, da je postreščka ubil.

Vir: www.mgl.si/ Foto: Barbara Čeferin

Vir: www.mgl.si / Foto: Barbara Čeferin

Režiser Alen Jelen je skupaj z igralsko zasedbo, v kateri so Uroš Smolej, Milan Štefe in Gaber K. Trseglav, prikazal izvrstno mešanico trpkega ozadja, komičnih situacij in humorja, tudi črnega. V vlogi transvestita se odlično znajde Uroš Smolej, ki je kot ženska blestel že v mjuziklu Sugar – Nekateri so za vroče. Prikazal je simpatično, duhovito Stello, ki želi uživati v življenju in najti pot do Georga, kar si prizadeva s povabili na sprehod. Njegovo popolno nasprotje je George, ki ga je upodobil Milan Štefe (sicer tudi prevajalec tega dela). Gre za vase zaprtega, paranoičnega in s stereotipi omejenega moškega, ki ga strah pred drugačnostjo hromi. Tu lahko najdemo nekaj vzporednic z njegovo vlogo v Sinku (tudi v režiji Alena Jelena), kjer je prav tako upodobil osamljenega moškega, nezmožnega priznanja lastnih želja in impulzov. V vlogi hotelskega sluge je za dodatne komične trenutke poskrbel Gaber K. Trseglav.

Vir: www.mgl.si / Foto: Barbara Čeferin

Vir: www.mgl.si / Foto: Barbara Čeferin

Družba na poti je zabavna komedija, ki pa vseeno nosi nekaj grenkega priokusa in kaže, da zaprtost v lasten intimni svet človeku ne prinaša ne zadovoljstva ne izpopolnitve. Splošni vtis celotne predstave je odličen, nekoliko me je zmotil le smrad zeliščnih cigaret, ki jih »odlikuje« precej bolj neprijeten vonj, kot ga imajo običajne.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Gledališče, Kritika, MGL. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter