Kraljica fada znova navdušila

20.05.2010

Z izjemnim koncertom kraljice fada, kakor mnogi radi poimenjujejo Marizo, se je začel 26. festival Druga godba, ki v prestolnico vsako leto prinese glasbene ritme, ki bi jih drugače pri nas verjetno le stežka slišali.

Mariza

Mariza

V več kot dve uri in pol trajajočem koncertu je v Mozambiku rojena Mariza predstavila pesmi z zadnje plošče Terra (izšla leta 2008), pa tudi kopico pesmi s starejših albumov. Marizine pesmi bi težko označili za čisti fado, saj je v njih moč čutiti vplive drugih zvrsti. Za pravo presenečenje, a ob enem tudi navdušenje pri večini občinstva, je poskrbela z izvedbo pesmi Come as you are, ki jo je izvajala skupina Nirvana, pela pa je tudi pesem Cry me a river.  Izjemno pevko, ki jo odlikuje močan glas, je tokrat v Ljubljani spremljal glasbenik z Zelenortskih otokov Tito Paris, ki je sodeloval pri nastajanju njenega zadnjega albuma.

Tito Paris

Tito Paris

Koncert pevke, ki je v Ljubljani nastopila že pred tremi leti, je bil fantastičen. Najbolj navdušujoča sta nedvomno njen izjemen glas in energija, ki jo vloži v petje ter dejstvo, da v živo poje še bolje kot na ploščah. Čeprav večina občinstva ni razumela portugalsko, se je vseeno dalo začutiti vsa čustva, ki jih Mariza prenaša s svojimi pesmimi. Omembe vreden pa je tudi njen kontakt s publiko, saj je res poskrbela, da je občinstvo sodelovalo, prav tako pa ne moremo pogosto videti glasbenikov, da bi zapustili oder in kar nekaj časa preživeli med občinstvom ter se rokovali s celotno prvo vrsto.

Fotografije tokrat nimajo velike estetske vrednosti, saj fotografiranje ni bilo najbolj zaželeno (sem le na hitro naredila nekaj fotografij za popestritev tega teksta). Poleg tega je bila zaradi ustvarjanja intimnega vzdušja osvetlitev nekoliko skromnejša, pa tudi fotografska oprema je bila tokrat povsem osnovna (le kompaktni fotoaparat, namesto DSLR-ja). Za boljše fotografije se zahvaljujem Mateju, ki ima temi precej bolj naklonjen fotoaparat :) .

Še nekaj fotografij:

Foto: Matej Podgoršek

Foto: Matej Podgoršek

Foto: Matej Podgoršek

Foto: Matej Podgoršek

Foto: Matej Podgoršek

Foto: Matej Podgoršek

Oiça lá ó Senhor Vinho
YouTube slika preogleda
Rosa Branca
YouTube slika preogleda
Feira de Castro
YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Druga godba, Glasba, Koncert, Kritika. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter