Bobni v noči

23.02.2010

22. februar 2010, MGL; Bobni v noči (Trommeln in der Nacht); režija: Matjaž Pograjc; igrajo: Jure Henigman, Jana Zupančič, Boris Kerč, Tanja Dimitrievska, Gašper Tič, Jaka Lah, Lotos Vincenc Šparovec, Gregor Gruden, Ana Dolinar in Tjaša Železnik.

Z izzivom odrske postavitve Brechtovih Bobnov v noči se je spoprijel režiser Matjaž Pograjc, ki je svojo nalogo opravil zelo dobro. Čeprav je Bertolt Brecht to delo napisal še preden je povsem razvil koncept epskega gledališča, pa je eden od glavnih ciljev tovrstnega gledališča, v tokratni postavitvi na odru Mestnega gledališča ljubljanskega, prisoten. Gledalci se morajo namreč zavedati, da gledajo igro, kar je mogoče opaziti v tej predstavi. Brechtovski potujitveni efekt, kjer igralci nagovarjajo občinstvo (torej gre zgolj za prikaz, ne pa istovetenje z osebo), se kaže večkrat, med drugim tudi z vprašanjem občinstvu, ali je le-to dobilo brezplačne vstopnice.

Vir: www.mgl.si

Vir: www.mgl.si / Foto: Miha Fras

Zgodba je postavljena v čas po I. svetovni vojni, ko se v domovino vrne Andreas Kragler, vojak, za katerega so bili vsi prepričani, da je med vojno vihro umrl. Mladenič po povratku v Nemčijo nestrpno pričakuje snidenje z ljubeznijo svojega življenja, vendar je Anna med njegovo odsotnostjo popustila pod pritiskom staršev in privolila v poroko z vojnim dobičkarjem Murkom. Med praznovanjem zaroke se na prizorišču pojavi Kragler in noseča Anna ne ve, h komu naj se pravzaprav obrne. Ob vsem tem mesto pretresajo tudi nemiri, ljudje protestirajo …

Vir: www.mgl.si

Vir: www.mgl.si / Foto: Miha Fras

Pograjčeve Bobne v noči bi lahko označili za burlesko (predvsem zaradi igre Tanje Dimitrievske in Borisa Kerča), hkrati pa je na trenutke spominjala tudi na kabarejske predstave. Posebej bi želela izpostaviti igro Gašperja Tiča, ki je v vlogi Murka odlično upodobil nastopača v lakastih čevljih in velikega osvajalca z odpeto srajco v stilu ‘latino’ ljubimcev, ter Severjevo nagrajenko Jano Zupančič v vlogi Anne. Zanimivi so bili tudi trije posredniki Levi, Srednja in Desni. Prav ob koncu Levi in Desni postrelita vse nastopajoče, preživi le Srednja, kar lahko razumemo tudi v političnem smislu (nobena skrajnost ni najboljša?). To ni edina politična nota, ki smo ji priča v dobri uri predstave, saj gledalci lahko vidijo mnogo simbolike tudi v barvah. Veliko je rdeče barve, ki simbolizira komunizem, na drugi strani pa se pojavlja njeno nasprotje – črna.

Scena je bila – kot že tolikokrat doslej – precej minimalistična, a to ni bilo moteče. Prostor je bil izrabljen zelo učinkovito, saj so igralci lezli pod odrske deske, se po nekakšni zavesi spuščali z vrha odrske konstrukcije …, čisto na koncu pa je bil tudi poseben prostor, namenjen igranju na glasbila (tolkala, kitara …). Prav glasba je eden izmed elementov, ki so se mi po ogledu najbolj vtisnili v spomin.

Bobni v noči so torej dinamična predstava, ki za nemalo smeha poskrbi predvsem v prvem delu, vse to pa omogoča odlična igralska zasedba z Gašperjem Tičem na čelu. Morda na trenutke vse izgleda precej bizarno, a splošni vtis je dober. Vsekakor je to ena najzanimivejših predstav MGL-ja v zadnjih sezonah.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Gledališče, Kritika, MGL. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter