Katarina Kresal kot navdih

25.05.2009

Fakulteto za družbene vede je obiskala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je pri predmetu Teorije vodenja predavala o vodenju politične stranke. Seveda ni šlo niti mimo tega, kako je pravzaprav biti ženska na položaju, ki so ga doslej zasedali izključno moški.

Facebook stran Katarine Kresal
Vir: Facebook stran Katarine Kresal

Nad Katarino Kresal sem bila, moram priznati, precej navdušena že ob njenem prevzemu stranke, saj je moralo preteči kar nekaj let, da smo tudi na slovenskem prostoru dobili žensko, ki je bila dovolj pogumna, odločena in sposobna prevzeti parlamentarno stranko. In to ne kar katere! Po več letih na oblasti je LDS začela izgubljati volivce in moč, bila skoraj na robu prepada, nato pa s prihodom Katarine Kresal znova zaživela. Nedvomno je s svežino, ki jo je prinesla v slovensko politiko privabila nove volivce, predvsem mlade. K temu je gotovo nekaj pripomogla tudi kampanja LDS, ki je bila mladostna in energična.

Še večjo pohvalo si Katarina Kresal zasluži za komuniciranje preko novih medijev. V prvi fazi s profilom Facebook, kjer je dala ljudem možnost bolj neposredne komunikacije, nato pa tudi s Twitterjem. Katarina Kresal je na socialnem omrežju Facebook celo tako priljubljena, da ne more sprejemati novih prijateljskih prošenj, saj je dosegla že maksimalno število prijateljev (okoli pet tisoč).

Pretekli teden je na okrogli mizi pri predmetu Oglaševanje in družba sodelovala Tamara Langus, ki je skrbela za spletno komuniciranje LDS-ove kampanje, zdaj pa dela za ministra Aleša Zalarja, in govorila prav o komuniciranju preko Facebooka in Twitterja. »Pri kampanji za LDS je bila ideja, da bi komunicirali (preko spleta, op. p.) tudi po volitvah. Če se kandidati s tem ne bi strinjali, bi jim to odsvetovali, saj bi najprej objavili vse, potem pa nič več. Če je pomembna komunikacija, ostanejo aktivni tudi po volitvah, drugače pa ljudje vidijo, da jim gre le za pridobivanje glasov. Tako pa se vidi resen namen kandidatov,« je povedala Langusova, ki je dodala, da je sporočila res pisala Katarina Kresal in tudi osebno odgovarjala na vprašanja, če pa je šlo za kakšna krajša in bolj splošna sporočila, jih je sicer napisala tudi PR-ovka, a vse ob vednosti Katarine Kresal.

A da se vrnem k predavanju. Občutek imam, da je Kresalova rojena govornica, saj je bilo njeno predavanje zanimivo, multimedijsko podprto (predvajala je glasbo, kazala video in fotografije), pa tudi sam način podajanja snovi je bil zanimiv. Če bi se nekateri drugi profesorji, ki si s predavanji služijo kruh, zgledovali po njej, bi bilo zadovoljnih kar nekaj študentov. V dobri uri nam je predstavila svojo poklicno pot, od začetkov v odvetniški pisarni Mira Senice, prevzema Liberalne demokracije Slovenije, pa do nastopa ministrske funkcije. Vse je povezala z načini in tehnikami vodenja, ki so bistveni za doseganje zastavljenih ciljev. Kot je ministrica za notranje zadeve večkrat poudarjala, pri svojem delu ne smemo iskati bližnjic, pomembno pa je tudi, da imamo okoli sebe ljudi, ki jim zaupamo. Kot je rekla, ni vedno najboljše, da imamo v svoji ekipi tiste z najboljšimi življenjepisi in referencami, ampak tiste, ki se dobro vključijo v ekipo in s kreativnim pristopom omogočijo napredek. Povedala je še, da želi imeti okoli sebe ljudi, ki ji bodo znali argumentirano nasprotovati in ne le prikimavati vsaki njeni ideji, saj ta ni nujno vedno najboljša.

Dobila sem občutek, da ima Katarina Kresal res izdelane cilje in vizijo, ki ji očitno sledi že od študijskih let naprej, hkrati pa je njena prednost v primerjavi z drugimi, da svoje trditve podpira z argumenti, ki niso trhli. To se je pokazalo že ob govoru v državnem zboru, ko je SDS vložil interpelacijo zoper njo, njen zagovor pa bi bil skoraj vreden objave v učbenikih, saj mu je bilo pravo zadovoljstvo prisluhniti. Kresalova po mojem mnenju predstavlja pravi navdih ženskam, ki so bile v politiki, pa tudi javni sferi prej bolj zapostavljene, zdaj pa lahko vidijo, da tudi ženske zmorejo dobro opravljati funkcije, za katere je prej veljalo, da so bolj moške. A kot je povedala gostujoča predavateljica, je za ženske precej težko. Spomnila je na številne kritike in žalitve, ki jih je bila deležna na začetku politične kariere, zato pravi, da morajo imeti ženske precej debelo kožo. Vendar pa ni pozabila poudariti, da so ženske enako sposobne kot moški, nekje celo bolj, drugje malo manj. Pohvalo pa je izrekla tudi Borutu Pahorju, saj je zaupanje izkazal petim ženskam, kar je največ v slovenski vladi do sedaj. Katarina Kresal je ob predavanju izžarevala pravo karizmo in samozavest, hkrati pa se s študenti tudi šalila in nasmejala.

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: LDS, Politika. .3 komentarjev Komentirajte

 • 1. Rado Rado  |  25.05.2009 18:23

  Ha, Nina.
  Zdi se, da si ti enako navdušena kot jaz.

 • 2. Bimbo  |  26.05.2009 12:01

  Ni kaj, ta ženska je zanimiva. Nekatere njene odločne izjave in celo dejanja so jo nekaterim še posebno prikupile in upam, da je z njimi pri drugih (ideološko in politično drugačnih) vzbudila vsaj nekaj več poklicnega spoštovanja.
  Ob tem me pa prav zanima, kakšna bi bila njena karizma, če bi imela nekaj več let in kilogramov, malo manj fotogeničen obraz in temnejše očke. Stavim, da bi bila ob enakem značaju in delovanju manj uspešna. Menim, da zna biti videz ena od večjih težav ambicioznih žensk in da smo ljudje pri moških vsaj malo bolj popustljivi. Primer Barbike na nek način kaže, da s(m)o volivci “poženščili” tudi moški pol politike.
  Menim, da lepota, osebna privlačnost, spretno in neposredno komuniciranje s pomočjo najmodernejših orodij ni tisto, kar bi nas moralo prepričati pri ljudeh, ki vodijo državo in s tem ključno vplivajo tudi na naše usode.
  Ampak kaj jaz vem, tudi Katarina Kresal ne bo mogla ostati večno mlad(ostn)a. Takrat jo bomo sodili predvsem ali samo še po dejanjih.

 • 3. Rajko  |  31.03.2010 09:44

  Ga. Katarina Kresal, ali mi boste odgovorili na e-pošto, ki sem vam poslal dvakrat? Želim vaš odgovor in pomoč. Hvala in lep pozdrav!

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter