Khaled v Ljubljano prinesel arabske ritme

22.05.2009

Festival Druga godba, Križanke, 21. maj 2009, ob 21h

V okviru festivala Druga godba je slovensko prestolnico že tretjič obiskal alžirski kralj rai glasbe Khaled, ki je znova navdušil polne Križanke. V slabih dveh urah nastopa je predstavil tako stare hite kot skladbe z novega albuma Liberté.

49-letni glasbenik, ki se je rodil v alžirskemu pristaniškemu mestu Oranu (Wahran, kot se mesto imenuje v arabščini) se je z glasbo začel ukvarjati že v 70-ih letih in kmalu navdušil glasbene strokovnjake. Cheb Khaled (Mladi mož Khaled) je kmalu postal najbolj znan alžirski izvajalec rai glasbe in si prislužil naslov kralja tovrstne glasbe.

V karieri je izdal deset studijskih albumov, zadnji Liberté pa šteje le dobra dva meseca. Mednarodni uspeh je dosegel potem, ko je ostal le Khaled (brez Cheb) in izdal pesem Didi. Ta ni bila zelo priljubljena le v arabskem svetu in v Franciji, kamor se je zaradi političnih razlogov preselil leta 1986, temveč tudi v Pakistanu in Indiji. Tu so pesem Didi uporabili celo v enem izmed filmov bollywoodske produkcije. Leta 1993 je vstopil na britanski in ameriški trg, istega leta pa gostoval tudi v enem izmed najboljših pogovornih šovov v ZDA – Tonight Showu, ki ga vodi Jay Leno. Še večji uspeh pa je dosegel s skladbo Aicha, s katero se je predstavil tudi tistim, ki sicer arabske glasbe ne poslušajo.

Prav Aicha je bila vrhunec ljubljanskega koncerta, ki je sicer že ob prvih taktih na noge vzdignil praktično vse obiskovalce koncerta. Khaled se je tokrat odločil za nekoliko mirnejšo glasbo, a smo na svoj račun prišli tudi tisti, ki imamo radi njegove živahnejše ritme, kot so pesmi Ouelli El Darek (arabsko-jamajški ritmi), Abdel Kader ali pa Trigue Lycee. Na odru je glasbenika, ki je prispeval tudi pesem – Benthi – za četrti del francoskega filma Taxi, spremljalo enajst glasbenikov, ki jih je nabral iz vseh vetrov, saj so med njimi tako Alžirci, Francozi, Maročani kot Armenci, ki so bili prav tako odlični kot pevec. Ta je na Drugi godbi nastopal že leta 2000 in nato še pet let kasneje.

Fotografije: Nina Jelenc Photography

Video s koncerta

Aicha

YouTube slika preogleda

Abdel Kader in Didi

YouTube slika preogleda

Ouelli El Darek

YouTube slika preogleda

Trigue Lycee

YouTube slika preogleda

El Harba Wine

YouTube slika preogleda

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Druga godba, Koncert. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter