Oda deželi ‘tam spodaj’

8.02.2009

Film: Avstralija. Žanr: Epska romantična vojna drama. Leto izida: 2008. Režija: Baz Luhrmann. Igrajo: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Brandon Walters, Bryan Brown.

Novi film režiserja Baza Luhrmanna, ki se je med drugim podpisal pod filma Moulin Rouge ter Romeo in Julija, tokrat v glavno vlogo postavlja deželo. Že res, da sta osrednja junaka Lady Sarah Ashley in robati avstralski kavboj Drover, ki ju utelešata Nicole Kidman in Hugh Jackman, vendar tokrat vse zasenči Avstralija.

Film je zmes več žanrov. Žensko občinstvo najverjetneje pritegne romantična zgodba, moške pa vojni posnetki bombardiranja Darwina, ki na trenutke spominjajo na Pearl Harbour. V filmu smo priča še hudemu boju za ozemlje in verjetno najtemnejši točki avstralske zgodovine. Film namreč prikazuje usodo t. i. izgubljene generacije. To so bili mešani otroci, potomci belcev in aboridžinov, ki jih je država nasilno odvzemala. Čeprav se film začne z letom 1939 je to sramotno početje dobilo epilog šele lansko leto, ko se je avstralski premier javno opravičil za vse gorje. Prav ta film bi lahko pomenil preskok v razmišljanju in dojemanju ljudi, saj v preteklosti mnogi filmi, ki so izpostavljali problem razisma, niso dosegli želenega učinka, Avstralija pa ima možnost, da to popravi.

Režiser je glavni vlogi zaupal avstralskima igralcema Nicole Kidman in Hughu Jackmanu, ki nista razočarala. Kidmanova je izvrstno upodobila angleško aristokratinjo, ki se najprej ni znašla v kruti avstralski puščavi, skozi čas pa ta kraj vzljubila in se tudi značajsko popolnoma spremenila. Prav njena drugačnost je poskrbela za nemalo zabavnih elementov v filmu. »Najbolj čudna ženska, kar sem jih kdaj videl,« je bil komentar malega Nullaha čisto na začetku filma. Nullaha, ki ga je režiser uporabil kot pripovedovalca zgodbe, je upodobil enajstletni Brandon Walters, ki se je izvrstno znašel v vlogi simbola izgubljenih generacij in rasizma. Po dolgem času pa je v slovenske kinematografe z vlogo Kralja Carneyja prišel tudi Bryan Brown, ki je s Tomom Cruisom blestel v filmu Cocktail.

Kot že omenjeno je film prava oda Avstraliji, saj je Baz Luhrmann s pomočjo širokega kota lepo prikazal prostranstva, izvrstni pa so bili tudi posnetki sončnih zahodov in ozelenele narave po obsežnem deževju.

Čeprav je film dobra kritika družbe in prava reklama za avstralski turizem, pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti. V prvi vrsti je nekoliko predolg, saj traja kar 165 minut in gledalci proti koncu že večkrat lahko pomislijo, da se bo film že končal, pa nato znova sledi zaplet. Druga slabost pa je nekoliko pretirano izpostavljanje avstralskih klišejev, saj igralci neprestano uporabljajo tipične avstralske besede, ki jih je precej težko najti v katerem izmed slovarjev (npr. crickey). Če ste ljubitelj filmov kot so V vrtincu, Lawrence Arabski, Afriška kraljica in Moja Afrika, vam bo zagotovo všeč tudi Avstralija.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Film, Kritika. .1 komentar Komentirajte

  • 1. MATEj  |  8.02.2009 18:19

    Nina, to si res lepo spisala! Mogoče je bila meni še najbolj zanimiva ali pa pomembna za celoten film, prav ta o izgubljeni generaciji. “Crickey” – ta je bla pa ja zakon!

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter