Julio Iglesias s tehničnimi težavami – Ljubljana, 6. junij 2008

7.06.2008

Lomilec ženskih src in najbolj prodajani latino pevec Julio Iglesias je končno nastopil v Ljubljani. Zaradi pričetka evropskega prvenstva v nogometu so organizatorji na njegovo željo datum koncerta prestavili, tako da so si lahko nogometni navdušenci ogledali tudi koncert. Julio Iglesias, nekoč tudi sam nogometaš (bil je vratar pri madridskem Realu), je v ne povsem polni ledeni dvorani Hale Tivoli ljubljanski publiki predstavil svoje največje hite. Na veliko žalost ljubiteljev njegovih radoživih španskih pesmi se je tokrat bolj osredotočil na srce parajoče balade v španščini, angleščini in italijanščini.

Večer je otvoril mladi stand-up komik Tin Vodopivec, ki je dvorano v smeh spravil s šalami na račun zvezde večera, pripetljajev na železniški postaji in šalami o športnikih. Nekaj pred 21. uro pa je na oder prišel 64-letni Julio Iglesias, ki je samo s svojo prisotnostjo poskrbel za navdušen aplavz. Koncert je začel s pesmijo Quijote, ki je stalnica njegovega repertoarja že več desetletij.

V slabih dveh urah nastopa je predstavil še pesmi Manuela, All of you, Volver a Empezar, La media luz, La cumparasita (pri slednji dveh sta mu na odru družbo delala še tango plesalca), A canto a Galicia, Echame a mi la culpa, La paloma, Caruso … Čeprav so repertoar sestavljale večinoma balade, ni izpustil niti nekoliko poskočnejših Me va, me va, me va, La gota fria, Ae, ao, Amor in El bacalao.

Med pesmimi je pihal na dušo publiki in povedal, da ve vse o Sloveniji. »Vem, da vas je le dva milijona. Čez pet let naj vas bo štiri milijone,« je naročil, ob tem pa še izdal ”recept”, da se je za to potrebno ljubiti vsak dan, kot to počne on. Priznal je, da je bil še pred petimi leti tako živahen, da je lahko ženske zadovoljeval pred in po koncertu, zdaj pa tega ne zmore več, saj potem ne bi mogel peti. Kot je povedal, se zdaj raje ljubi s publiko na koncertih, ki ga za to še plača. Naklonjenost nežnejšemu spolu je izkazoval skozi cel koncert. Prav vse spremljevalne pevke so namreč bile deležne njegovih vročih poljubov.

Ljubljansko publiko je večinoma nagovarjal v angleščini, nekaj italijanskih oboževalcev, predvsem oboževalk, pa je pred italijansko popevko Caruso nagovoril v italijanščini. Julio namreč slovi kot poliglot. Poleg španščine in angleščine (morda bolj špangleščine, torej angleščine z izrazitim španskim naglasom) govori še italijansko, francosko in portugalsko. V karieri pa je nekatere pesmi posnel kar v 23 jezikih, tudi v japonščini, saj je bil na Japonskem izjemno priljubljen.

Čeprav so njegova najboljša koncertna leta že mimo, je vseeno navdušil pretežno žensko občinstvo. Veliko težav mu je povzročalo ozvočenje, zato je kar med petjem tonskim tehnikom sporočal, kaj je narobe, enkrat pa je celo prekinil pesem, da so težavo odpravili. Glasnost glasbenikov je bila namreč premajhna, medtem ko je bilo njegovo petje tako glasno, da je bilo na trenutke že prav grozno. Pa ne zaradi njegovih vokalnih sposobnosti, temveč nesposobnosti tehnikov! Publika je sicer uživala ob njegovem prepevanju, vendar pa je bila na trenutke zelo toga. K temu so najverjetneje pripomogla sedišča, saj so ljudje vstajali le redko, nekoliko krivde pa pripisujem tudi repertoarju. Če bi predstavil več živahnih pesmi, bi se prav gotovo to poznalo tudi pri reakcijah publike. Žal večina občinstva ni poznala besedil, tako da je prepevanje refrenov uspelo le pri nekaterih pesmih.

Več fotografij/more photos: http://www.ninajelenc.blogspot.com/

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: Koncert, Ljubljana. .1 komentar Komentirajte

 • 1. Tin  |  9.06.2008 00:29

  hej nina!

  ful hvala za omembo in odlično recenzijo koncerta.
  povsem se strinjam z ugotovitvami glede repertuarja in slabega ozvočenja. za le-tega je bolj kriv julio sam, ki je na tonski vaji sam težil k takšnem zvoku. tehniki so medtem švicali, se jezili in jamrali, da slabšega zvoka še niso slišali, a je on k temu vztrajal. zato je bilo tudi na koncertu klaverno in se sploh ni čutilo tiste energije zvoka ki lahko nastane!

  me pa zanima, če slučajno slučajno imaš kakšno fotko z mojega nastopa, da bom imel za spomin in motivacijo za naprej. hvalaaaaaaaaaaa in lep pozdrav
  tin

Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter