Vrnitev v preteklost

1.05.2008

Babičin brat je, takrat še v Kraljevini Jugoslaviji, staršem povedal, da bo pustil šolo, saj je nikoli ne bo mogel dokončati. Pa ne zaradi nesposobnosti za učenje, temveč zaradi dejstva, da je bil član levo usmerjenih sokolov in tako navidezen nasprotnik katoliške cerkve. Zaradi levičarskega prepričanja je padel v nemilost duhovnika, ki je na srednji šoli poučeval verouk, in mu z negativnimi ocenami zaradi članstva v sokolski organizaciji onemogočal napredovanje. Podobne situacije pa bi se kaj lahko ponavljale tudi v prihodnje. Če bodo odgovorni popustili pritiskom rimskokatoliške cerkve, ki se pojavljajo v zadnjem času, in verouk uvedli v šolske programe, bodo s tem omogočili uveljavljanje razlik med otroci.

Res je, da na verouk kot del šolskih predmetnikov ne smemo gledati le negativno. Predmet, ki bi otroke in mladostnike poučeval o verstvih sveta, bi lepo pripomogel k širjenju splošne izobrazbe slovenskega podmladka. Spoznavanje podobnosti in razlik med številnimi religijami in s tem tudi različnimi svetovnimi kulturami, bi mladim razširilo obzorja in morda celo pripomoglo k preseganju predsodkov. Oporekati ne gre niti nekaterim prepričanjem, da bi verouk učence seznanjal z moralnimi vrednotami, na katerih temeljijo številne vere.

Kljub temu pa vcepljanje moralnih vrednot ni, in tudi ne more biti, le predmet verouka. Po tej logiki bi imeli v današnjem svetu moralna načela le verniki, pa to seveda ni res. Mnogo ljudi je etičnih, čeprav v svojem življenju še niso prestopili praga veroučne učilnice ali prisostvovali maši. Moralnih vrednot bi se otroci lahko naučili tudi pri urah etike, ki bile bolj laično usmerjene in ne bi spodbujale razlik med otroci.

Nikakor ne moremo spregledati tudi dejstva, da ločitev države in Cerkve jasno ločuje sedmi člen ustave Republike Slovenije, ki pravi: »Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne, njihovo delovanje je svobodno«. Z uvedbo verouka v šole bi torej jasno kršili ustavo.

Pojavlja se tudi pomislek, da bi pri verouku poučevali le krščansko vero. S tem bi zanemarili cel kup drugih verstev in prepričanj, ki bi jim lahko pripadali učenci. Ne smemo namreč pozabiti, da v Sloveniji niso prisotni le pripadniki rimskokatoliške cerkve, temveč tudi muslimani, budisti, pripadniki hare krišne … Z vsiljevanjem programa predvidene katoliške vere bi tako kršili človekovo pravico do svobodne izbire vere. Hkrati bi tudi kršili verska čustva drugih. Številni katoličani in predvsem predstavniki Cerkve pogosto svoja mnenja argumentirajo s sklicevanjem na tovrstna čustva. Mar ne bi tudi z vpeljavo verouka v slovenske šole kršili teh čustev? Prizadeti bi bili ateisti, pa agnostiki in tudi pripadniki drugih verstev, če bi jih šolski program zanemarjal.

Zanimivo je predvsem dejstvo, da verouku v šolah ne nasprotujejo le ateisti, temveč tudi peščica predanih vernikov. Med njimi je slovenska teologinja in filozofinja dr. Judita Reinstadler, ki je študirala v Avstriji ter tam nekaj časa verouk v šoli tudi poučevala: »Religioznost je nekaj, česar ni mogoče stlačiti v šolski predmet. Vera je osebna stvar vsakega posameznika. V trenutku, ko se religija degradira na predmet, to ni več osebna vrednota.«

Izkušnje iz Avstrije kažejo, da je verouk pri mladih vse manj priljubljen. Nekateri se raje kot za verouk odločajo za alternativo in se priključijo predmetu, ki se ukvarja z etiko, ali pa izostajajo od pouka in si nabirajo neopravičene ure. Kaj kmalu bi se po začetnem navdušenju nad novim predmetom ista stvar začela pojavljati tudi pri nas. Ovčice bi begale z veroučnih ur in svoj čas namenjale drugim aktivnostim, ki bi jih v mladih letih bolj zanimale.

Pomislek, da bi v verouk kot del šolskih programov uveljavljal ali vsaj dovoljeval ustvarjanje razlik med otroci, ni tako iz trte izvit, kot se morda zdi na prvi pogled. Tudi v današnjem času otroci precej dobro vedo, kdo je veren in kdo ne, vendar pa bi verouk kot šolski predmet začel otroke razlikovati. Kaj hitro bi se namreč zgodilo, da bi bili eni otroci, najverjetneje tisti verni, več vredni od otrok, ki niso vzgojeni v krščanskem duhu.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Komentar. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter