Osem delcev v sestavljanki resnice

1.05.2008

Film: Točka Prednosti. Žanr: akcijski triler. Leto izida: 2008. Režija: Pete Travis.

Igrajo: Dennis Quaid, Forest Whitaker, Matthew Fox, Sigourney Weawer.

Trg v španski Salamanci je bil poln obiskovalcev, ki so želeli videti ameriškega predsednika. Brnele so kamere televizijskih postaj, ki so podpis sporazuma o boju proti terorizmu prenašale svojim gledalcem širom sveta. Po trgu in na odru so bili razporejeni agenti tajne službe, ki so skrbeli za varnost politikov. Deklica, ki je na prizorišče prišla z mamo, je lizala sladoled. Ameriški turist je vse dogajanje snemal s svojo malo kamero. Potem pa šok. Pod strelom je mrtev obležal predsednik ZDA in začel se je lov na atentatorja.

Režiser Pete Travis se je v Točki prednosti, svojem prvem filmu, ki je ugledal kinodvorane, zgledoval po z oskarji nagrajenih ali nominiranih filmih. Film, kjer isti dogodek gledalci spremljajo z različnih zornih kotov, ni nekaj novega. Že leta 1950 se je japonski režiser Akira Kurosawa v filmu Rašomon zasnove zgodbe lotil na podoben način. V zadnjih letih pa sta podobno taktiko ubrala tudi filma Usodna nesreča in Babilon. Kljub temu, da v filmu Točka prednosti nismo videli svežega pristopa, film predstavlja odstopanje od običajnih Hollywoodskih akcijskih filmov, kjer je potek filma bolj ali manj znan že od začetka.

Zgodba se vrti okoli atentata na ameriškega predsednika, ki so ga teroristi ubili med govorom o protiterorističnem sporazumu. Najprej vidimo dogodek skozi oči televizijske ekipe in režiserke, ki jo uteleša Sigourney Weaver. Ko pridemo do točke, kjer predsednik obleži, se ura spet vrne na začetek in tokrat smo priča dogodku, kot ga je videl eden izmed agentov tajne službe. Ko se vsa stvar od začetka, le z videnja druge osebe, ponovi še tretjič in četrtič, je občinstvo v kinematografih povsem na koncu z živci. Zakaj? Režiser je zgodbo spretno prekinjal na najbolj napetih delih in v vsaki posebej odkril le delec zapletene sestavljanke, nato pa se znova vrnil na začetek. Največjo napetost predstavlja zgodba o navidez povsem nepomembni deklici, ki tvori vez med vsemi zgodbami. Pred zmešnjavo, ki sta jo povzročila atentat in bomba, se je srečala z ameriškim turistom, v zmedi, ki je zajela Salamanco pa ji ob koncu vsake zgodbe grozi, da jo bo povozil rešilec.

Avtomobilsko dirjanje po ozkih španskih ulicah in strelski obračuni so vredni naziva akcijski triler. Čeprav se ob nekaterih vratolomnih vožnjah gledalec vpraša, ali je to res mogoče, pa so tovrstni pregoni pač neizogiben del akcijskih filmov. Ljubitelje tovrstnih filmov tako ne zanima, zakaj je bil avto skozi cel pregon brez praske, ko pa doseže svoj cilj izgleda kot stara vojaška konzerva.

Čeprav so dialogi na trenutke osladni, še posebno tisti med predsednikom in agentom, ki ga uteleša Dennis Quaid, pa igralska zasedba ponuja povsem spodoben akcijski film. V filmu, polnem akcije v stilu Bournove trilogije, je zbrana zasedba z oskarjevima nagrajencema Forestom Whitakerjem in Williamon Hurtom na čelu ter nominiranko Sigourney Weaver. V vlogi šefa agentov pa lahko spremljamo zvezdnika serije Skrivnostni otok Matthewa Foxa.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Film, Kritika. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter