Ko vodovodar postane filozof

1.05.2008

Marko Pokorn: Kdo vam je pa to delu?, režiser: Jaša Jamnik, igra: Boris Kobal, Cafe teater

»Ne koplji po vrtu, da ne naletiš na kakšna množična grobišča,« na začetku predstave vodovodar Joško Duša po telefonu svetuje svojemu asistentu, ki svoje delo opravlja na drugem koncu države. Monokomedija Kdo vam je pa to delu?, v kateri v vlogi Joška Duše blesti Boris Kobal, ki je zapustil mesto direktorja Mestnega gledališča ljubljanskega in se vrnil na gledališke deske, tako gledalce začara že v prvih minutah. Razprodana dvorana Cafe Teatra, kaže da imajo Slovenci radi politično satiro, ki pa je, roko na srce, na slovenskih odrih ni prav veliko.

Da bi se to spremenilo, je poskrbel scenarist Marko Pokorn, sicer avtor priljubljenih serij Teater paradižnik in Naša mala klinika. Humor v monokomediji se precej razlikuje od tistega v omenjenih serijah, saj je veliko bolj inteligenten in zahteva poznavanje aktualne politične situacije ter glavnih akterjev slovenske politične in kulturne scene. Scenarij je napisan zelo ostro, saj je nepopustljiv do politične levice in desnice, tako da mu ne gre očitati politične pristranskosti. Vendar pa odličen scenarij ne bi bil dovolj. Glavno zaslugo za uro in pol smeha nosi Boris Kobal, ki se odlično prilagaja reakcijam občinstva in glede na to tudi malce improvizira. Kobal z vlogo vodovodarja, ki je zelo razgledan in filozofsko navdahnjen in ki skrbi, da voda pravilno teče pri mnogih znanih Slovencih, nadaljuje tradicijo družbene kritičnosti, ki jo je začel pri TV Popru. Skozi celo predstavo hodi po tankem robu med kritičnostjo in žalitvijo, vendar pa te meje ne prestopi. V monologih si privošči politike Saša Pečeta, Zorana Jankovića, Milana Kučana, Boruta Pahorja in Mario Pozsonec, ne uidejo pa mu niti Urška Bačovnik in Janez Janša ter zakonca Türk.

Če sta igra in scenarij odlična, pa to ne moremo trditi za scenografijo. Oder je sicer zelo majhen, a kopalnica bi bila lahko nekoliko večja, pa tudi drugače postavljena. Razvrstitev mizic in stolov v Cafe Teatru namreč ne omogoča vsem obiskovalcem, da bi videli dogajanje na odru. Dejstvo, da Kobal med predstavo ne naredi več kot treh korakov v levo in desno na odru, poskrbi, da ga nekateri gledalci le slišijo in vidijo njegov obraz.

Kobal je v monokomediji Kdo vam je pa to delu? dokazal, da je enako uspešen za in pred odrom. Hitro menjavanje intonacije in načina govorjenja sta pač odliki najboljših. Dokazal je, da se zelo lahko vživi v druge ljudi, saj je brez večjih težav oponašal govor filozofa Slavoja Žižka, direktorja Cankarjevega doma Mitje Rotovnika in celo predsednika Danila Türka. Razprodana dvorana in navdušeno občinstvo pa sta dokaz, da so ljudje naklonjeni politični satiri in si je v prihodnje želijo videti na odru še več.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Gledališče, Kritika, Politika. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter