Sam sebi najhujša konkurenca

6.09.2007

Hrastniški kajakaš Peter Kauzer, ki bo kmalu dopolnil 24 let, je širši slovenski javnosti prvič postal znan po osvojitvi posamične srebrne kolajne in moštvene zlate na EP v Tacnu leta 2005. Do danes je v zbirko odličij z evropskih in svetovnih prvenstev ter tekem svetovnega pokala dodal še pet lovorik. Pred odhodom na SP v Braziliji je spregovoril posebej za Žurnal24.

Kakšna so pričakovanja pred svetovnim prvenstvom?
Celo sezono sem se pripravljal samo na SP. Evropsko prvenstvo je šlo dobro pod streho. Svetovni pokali so šli nekateri boljše, drugi slabše, služili so mi bolj kot trening. Na SP se je najprej potrebno uvrstiti v finale, osvojiti normo. Poskušal se bom uvrstiti kar neposredno v Peking, vendar je za to potrebno osvojiti kolajno. Kar se tiče moštev, upam, da ne bomo imeli težav kot lani. Potrebujemo potrditev, da znamo dobro odpeljati tudi na SP, ne samo na EP.

Med kajakaši je širok krog kandidatov za odličja. Koga vi uvrščate mednje?
Najhujša konkurenca v kajaku, vsaj zame, je vsak sam. Pri sebi moraš razčistiti, kaj želiš in jaz sem si to že razčistil. Res je, vsak tekmovalec je konkurenca, ampak mislim, da sama konkurenca izhaja iz tebe. Upam, da bom premagal sam sebe.

Potem ne bi izpostavili nobenega imena?
So stalna imena. Vsi trije Nemci (Fabian Dörfler, Alxander Grimm, Erik Pfannmöller, op.p.), Francozi, Italijani, Čehi … Konkurenca je res velika. Kolajno bo dobil tisti, ki bo najbolje odpeljal tekmo in najbolj ”odklopil” vse stvari okoli sebe.

Kako pa vam ustreza proga v Braziliji?
Luštna je. Ni ravno divja, zaradi tega tudi ne grem tja s prvo odpravo. Preučil sem jo, zdaj so jo sicer nekaj spremenili, ampak ni drastičnih sprememb, kar se tega tiče. Mislim, da bo šest treningov kar primerno število, tik pred tekmo. Da ne bi bil potem prenasičen vsega, kakor na generalki pred SP, ko se je stvar vlekla tri tedne. Proga je vredu. Tam bo postavljena kot za vsako tekmo, mi pa jo bomo morali odpeljati in upam, da nam bo to čim bolje uspelo.

Pozimi se na generalki pred SP niste ravno izkazali. Kaj je bil razlog?
Prvi razlog je bil v tem, da smo mi šli tja na priprave oziroma se spoznati s progo. To je bilo pripravljalno obdobje. Imeli smo tri tedne res dobrega treninga in na koncu je bila še tekma. Vsi smo bili prenasičeni in nismo šli na tekmo z nekim motivom. Progo smo spoznali, tekma pač ni uspela, ker smo imeli vsi trije kajakaši 50 kazenskih sekund in smo izpadli že v kvalifikacijah. Mislim, da si zdaj tega ne bi smeli privoščiti. V Brazilijo gremo z drugačnimi nameni, na tekmo, in tudi pripravljali smo se malce drugače kot takrat.
O Pekingu že kaj razmišljate?
Razmišljati sem začel že takrat, ko so se mi na izbirnih tekmah oddaljile Atene. Za cilj sem si postavil počasi nadgrajevati vožnje in pripravljenost do Pekinga ter se poskušati tja uvrstiti in narediti dobro uvrstitev, poskušati dobiti kolajno. Zdaj razmišljam v tej smeri, dobro je tudi za SP, ker je kvalifikacijska tekma. Če osvojiš kolajno, si na olimpijadi, ampak najprej je potrebno odveslati svetovno, potem pa razmišljati naprej.


Je to dodaten pritisk?
Ne. Tekma je tekma. Ali je navadna tekma ali svetovno prvenstvo, vsake tekme se moraš lotiti resno.

V Brazilijo bosta za vas prišli navijat tudi mama in dekle. Je to dodatna motivacija?
Lepo je, ko vidiš, da imaš na tribuni nekoga, ki te spremlja in te spodbuja, s katerim se lahko poveseliš ali razžalostiš. Zelo sem vesel, še bolj pa bi bil, če bi prišlo celo letalo navijačev v Brazilijo, ampak je predaleč. Sem pa vesel, da gresta vsaj oni, ker sta res prva stvar v mojem življenju, poleg kajaka.

Spodbujat vas pride tudi hrastniški župan. Imate tam status zvezdnika?
Hrastnik ni tako veliko mesto, tako da se pravzaprav vsi poznamo med sabo. Sem sicer častni občan, najmlajši v Sloveniji, ampak to ni nič takega.Vsi smo prijatelji. Nekateri so nevoščljivi, drugi ne, ampak tudi če bi bil ne vem kakšen zvezdnik se ne bi oziral na to.

Sezona je bila kar dolga. Se že veselite konca?
Ja, definitvno. Po eni strani je bilo dobro, ker je bilo vmes nekaj odmora, da sem šel na morje, malce odklopil stvari. Zdaj pa komaj čakam tekmo, ker bi res rad sam sebi dokazal, česa sem sposoben. Pravzaprav se kar veselim tega svetovnega prvenstva.

Foto: Jakob Marušič, Nina Jelenc


Intervju je objavljen na spletni strani Žurnala24.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Brazilija, Kajak, Peter Kauzer. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter