Organizacija SP v veslanju je vseslovenski projekt

6.09.2007

Bled je eden izmed glavnih kandidatov za organizacijo svetovnega prvenstva v veslanju leta 2011. Najresnejša konkurenta sta švicarski Luzern in Amsterdam, vendar pa ima Bled dobre možnosti, da pridobi pravico organizacije prvenstva. Prireditelja bodo izbrali na kongresu FISA 3. septembra, po koncu svetovnega prvenstva v Münchnu. O kandidaturi smo se pogovarjali s predsednikom Veslaške zveze Slovenije Tomom Levovnikom.
Delegacija FISA je pred časom obiskala Bled. Kakšna je bila njihova ocena?
Obisk je bil pozitiven, saj so to stari poznavalci Bleda. Med njimi celo olimpijska zmagovalka, ki je bila na SP na Bledu druga. Glede na spremembe pravil in zahtevnost veslaškega športa je bilo nekaj zahtev. Predvsem zahteva dveh rezervnih prog za trening, kar smo rešili, s tem, da je osma proga lahko nekoliko krajša. Iz tega sledi, da smo dobili zelo pozitivno oceno v primerjavi z Luzernom.
V primeru, da dobite organizacijo, kaj vse bo potrebno prenoviti?
V primeru, da dobimo organizacijo je naš osnovni cilj, da obnovimo ciljni prostor. Zahteva je po sodobnih mobilnih aparaturah. To pomeni, da potrebujemo nov ciljni stolp, potem neke funkcionalne tribune, ki bi imele ne samo osnoven namen za gledalce, ampak tudi nek skladiščni prostor, oziroma prostore za pripravo regatnega polja, za shrambo čolnov in podobno. Naša želja je bila tudi, da bi razširili regatni center v mali Zaki. Razširili v tem smislu, da bi dobili pokrite vodne površine za trening. S tem bi lahko trenirali tudi pozimi, želimo pa razširiti tudi del poslovnih prostorov. Razmišljamo tudi, da bi ga posodobili v smislu nekega olimpijskega centra za priprave drugih reprezentanc. Na koncu pa bi radi imeli tudi en del minizgodovine slovenskega veslanja, glede na to, da je zelo uspešno.

Selektor Miloš Janša in predsednik VZS Tomo Levovnik (foto: Anže Petkovšek)

Kot nek muzej?
Ja, kot nek muzej. Vse to pa iščemo v sodelovanju s turizmom, kajti ta element turizma in športa je povezan. Mislm, da smo na kar dobri poti.
Organizacija SP je velik zalogaj, sodeluje tudi veliko ljudi. Koliko naj bi jih prišlo?
Uradnih akreditiranih udeležencev je približno 2900. Običajno je približno 5000 udeležencev, s tem, da bi lahko zagotovili 2900 namestitev v samem Bledu, kar je pomembna prednost za same tekmovalce, ostalo pa širimo od Bohinja, Kranjske Gore pa do Ljubljane, tako da ne gre samo za blejski projekt, ampak takorekoč za slovenski projekt.
Kaj organizacija SP pomeni za Slovenijo?
Pomembno je predvsem iz turističnega vidika. Drugi zelo pomemben element je, da je veslanje akademski šport. Cambridge, Oxford, vse te univerze in vsi ti funkcionarji, ki se s tem aktivno ukvarjajo, so prvi na svojih področjih in zaradi tega je pomembno sodelovanje, ker gre za prepoznavanje Slovenije. Po drugi strani gre za ogromno število nočitev, kar pomeni velik zaslužek za slovenski turizem. Pogoj za kandidaturo je bil podpis vseh pogodb s hoteli in mi te podpise imamo, tako da imamo na nek način že kar fiksne cene za leto 2011.
Kakšna je prednost Bleda v nasprotju z Luzernom in Amsterdamom?
Kar se tiče Amsterdama ima to smolo, da ima bistveno več vetrov, to pomeni, da veslači nimajo enakih pogojev. Glede samega Luzerna, pa je to, da je Bled takorekoč skoncentiran v obliki nekega centra, vse je logistično enostavno, športniki in finkcionarji lahko prihajajo peš. Pomemben je transport, skladiščenje čolnov. Če primerjamo druga tekmovališča, je velik problem, na Bledu je to vse pri roki, to pa pomeni optimalne pogoje za trening in tekmovanje, kar je tudi osnovni namen. Prvi in glavni kriterij so športni vidiki, to pomeni, zagotoviti enake pogoje vsem veslačem. Po drugi strani morajo biti proge tako dobre, da zmagajo najboljši. Na te pozitivne vrednote igramo. V nobenem primeru se ne želimo primerjati z drugimi, ampak poudarjamo izključno naše prednosti in naše kvalitete in zato tudi cela kandidatura bazira na neki vrednostinih ocenah Čopa, Špika, Janše, Slivnika, ljudi, ki poznajo svetovne veslaške centre. Mi izhajamo iz čiste športne logike.
Kako ste lobirali za podporo?
Lobirali smo dokaj uspešno. Padla je ideja, da smo na gradu dobili odtis na roko naprejenem papirju, s katerim smo pozvali vseh 128 držav, katerim smo predstavili našo kandidaturo, mislm da je bilo dokaj uspešno. Uspešne so bile naše stojnice na svetovnih pokalih. Z zavodom za turizem Bled, z Uradom za komuniciranje RS, s slovensko turistično organizacijo smo izjemno kvalitetno predstavili Bled in Slovenijo. V največji meri smo se skoncentrirali na pomoč blejskih veslačev, kajti le ti so tisti, ki lahko prepričajo in zagotovijo neko kandidaturo.
Veslaška zveza se je v preteklosti soočala s finančnimi težavami, tudi zdaj stanje ni ravno rožnato. Kje boste dobili sredstva za organizacijo prvenstva?
Za prvenstvo smo naredili finančno konstrukcijo. Pri tem skrbimo, da ne zadiramo denar namenjem programu veslanja. Računamo na nekaj denarja od namestitev, na televizijske pravice, sponzorje, donatorje … Kar se tiče investicij računamo tudi na zelo velike deleže iz evropskih strukturnih skladov. Dobili smo že sredstva od Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) in Fundacije za financiranje športnih organizacij (FSO). Mislim, da je naša finančna konstrukcija čista, res pa je, da ni naravnana na zaslužkarstvo, ampak je naravnana na to, da bi zagotovili čim boljše pogoje veslačem tudi v bodoče in da to ostane v veslanju, kajti ne smemo pozabiti, da je Veslaški center Zaka v tretjinski lasti občine, kluba in zveze, kar je zelo redko v slovenskem športnem prostoru. Še bolj redko pa v svetovnem. Vsi ga moramo ohranjati, ga razvijati, mu pomagati normalno živeti, kar pomeni veliko dela, časa, denarja in še česa.
  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Intervju. .



Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter