Kajakaši po norme in kolajne

6.09.2007

Slovenska kajakaška reprezentanca bo med 19. in 23. septembrom nastopala na svetovnem prvenstvu v slalomu. Poleg boja za kolajne napovedujejo osvojitev olimpijskih kvot.
Kajakši bodo imeli na SP izvrstno priložnost za osvojitev kvot, saj bo zadnja možnost le še evropsko prvenstvo v Krakovu prihodnje leto. Po besedah glavnega trenerja Fedje Marušiča so bile priprave uspešne: „Ker smo že pozimi štiri tedne trenirali v Braziliji, smo se odločili, da odpotujemo neposredno pred SP. Progo so nekoliko spremenili, saj je zdaj bolj divja. Po zadnjih informacijah je boljša. V primerjavi s prejšnjimi leti, ko pred SP dva meseca ni bilo tekem, je tekmovalcem tokrat uspelo ohraniti delovno vnemo.”
Kajakaši po kolajno
Največ upov polagajo na kajakaše, še posebno aktualnega evropskega podprvaka Petra Kauzerja. Hrastničan se zaveda, kakšno težo nosi to prvenstvo: „Celo sezono sem se pripravljal samo na SP. Evropsko prvenstvo je šlo dobro pod streho. Svetovni pokali so šli nekateri boljše, drugi slabše, služili so mi bolj kot trening. Na SP se je najprej potrebno uvrstiti v finale, osvojiti normo. Poskušal se bom uvrstiti kar neposredno v Peking, vendar je za to potrebno osvojiti kolajno.” Poleg posamične kolajne kajakaši ciljajo na svetovni vrh tudi v moštvenih vožnjah. Na lanskem svetovnem prvenstvu so obtičali tik za stopničkami, zato so letos cilji višji. „Danes smo trenirali moštva in mislim, da nam je šlo kar dobro. S takim občutkom na prvenstvu, bi se lahko borili za kolajne. Lahko bi imeli še kaj sreče,” je stanje pokomentiral najizkušenejši kajakaš Dejan Kralj. Z njima bo že drugo leto zapored v moštvih nastopil Jure Meglič, ki je julija dosegel rezultat kariere z zmago na tekmi svetovnega pokala v Tacnu.

Jure Meglič

Ostali po norme
V drugih kategorijah bo cilj predvsem osvojitev olimpijskih kvot in lovljenje najboljših posamičnih uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Kajakašica Nina Mozetič je bila že dvakrat tik pred uvrstitvijo na OI, vendar je v internih kvalifikacijah morala premoč priznati Nadi Mali: „Upam, da Nada ne bo spet začela veslati,” se je pošalila Primorka in nadaljevala: “Celo sezono sem se pripravljala na SP in upam, da se mi bo uspelo uvrstiti v finale, saj se mi je že nekajkrat izmaknil.” Mladinska svetovna prvakinja Urša Kragelj računa na uvrstitev med dvajsterico. V kategoriji kanuistov bodo nastopili Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar, ki se je po razpadu dvojca Kulovec-Hočevar vrnil med enojce. Prav ta izkušena zasedba bi lahko v moštvenih vožnjah presenetila kakšnega izmed favoritov.

Simon Hočevar, Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek

Dežurni zabavljač vodil srečanje z novinarji
Kajakaši so tokratno srečanje s predstavniki sedme sile zastavili nekoliko drugače, saj so vodenje predstavitve tekmovalnih ciljev in ekipe prepustili tekmovalcu. Za obilo smeha in zabave je tako poskrbel dežurni reprezentančni zabavljač Urban Jarc, sicer ‘’sovoznik” Nejca Višnarja v kategoriji dvojcev. Za razliko od reprezentančnih kolegov ni želel napovedovati ciljev, je pa omenil, da je za dvojec uspeh že sama uvrstitev na prvenstvo. „Rad bi se zahvalil staršem. Še posebej mami in očetu. Potujemo nekam na sever- v južno Ameriko,” se je v stilu izjav nogometaša pošalil Jarc. Ob koncu je sledilo še sladkanje s torto, na kateri sta bili brazilska in kitajska zastava ter napis Prek Brazilije v Peking.
Foto: Jakob Marušič
Prispevek je objavljen na spletni strani Žurnala24.

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Brazilija, Kajak, Peter Kauzer. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter