Evropsko je zakon

19.08.2007

Poletni dnevi, ko televizijske postaje večinoma ponavljajo stare filme in serije, so kot nalašč, da si človek ogleda kakšen film na DVD-ju ali DiVX-u. Ker si ameriško produkcijo lahko nenehno ogledujemo v kinematografih ali na televiziji, sem se tokrat ”vrgla” na evropske in južnoameriške filme, ki so me prav navdušili. Ne me razumeti narobe. Seveda so mi všeč tudi ameriški filmi, vendar pa imajo to slabost, da so zelo predvidljivi v svojem žanru, kar bi za nekatere evropske ali južnoameriške težko trdili.

Nekaj najboljših neameriških filmov, ki sem jih utegnila pogledati:

Román pro ženy (Film za ženske), Češka

Film je bil posnet po romanu enega najpopularnejših sodobnih čeških pisateljev Michalea Viewegha in spominja na češko različico Bridget Jones. 23- letna novinarka ženske revije na vlaku podzemne železnice v Pragi namesto reklamnih panojev opazi ljubezenska pisma, ki so namenjena njej, piše pa jih njen nekdanji ‘hlapec’ Oliver, za katerega se izkaže, da je bil nekoč tudi materin ljubimec. Film je zabaven, še posebno nekatere izjave. Eden izmed boljših citatov iz filma je nedvomno argument Laurine matere, zakaj se ne more poročiti s svojim ameriškim zaročencem: ”Já si přece nevezmu někoho, kdo volil Bushe.” (Nikoli se ne bi poročila z nekom, ki je volil Busha.) Film in roman se nekoliko razlikujeta, saj je v knjigi Oliverja spoznala med počitnicami na Hvaru, v filmu pa med smučanjem v Tatrah (ki me nekoliko spominjajo na Roglo).

Kolya (Kolja), Češka

Film je leta 1997 dobil oskarja za najboljši tujejezični film. Nagrada je bila povsem zaslužena, saj je po mojem mnenju to eden najboljših filmov, kar sem jih kdajkoli videla. Je zabaven in žalosten hkrati. Zgodba prikazuje čelista in zapriseženega samca ter ženskarja Franto Louko, ki je v času sovjetske okupacije Češkoslovaške igral v praški filharmoniji, nato pa službo izgubil in postal član pogrebniškega orkestra. Ker se sooča s pomanjkanjem denarja, mu prijatelj Broz predlaga lažno poroko z ruskim dekletom, ki bi s poroko pridobila češke dokumente. Dekle po poroki izkoristi situacijo in zbeži v Zahodno Nemčijo k svojemu ljubimcu, svojega petletnega sina Koljo pa pusti pri babici. Ko babica umre, mora za malega Koljo poskrbeti nadomestni oče, nihče drug kot Franta. V glavnih vlogah nastopata Andrei Chalimon kot Kolja in češki Sean Connery (po fizičnem izgledu) Zdenek Sverak kot Franta.

La tigre e la neve (Tiger in sneg), Italija

Scenarij in režijo tega filma je prevzel Roberto Benigni. Atillio de Giovanni (Roberto Benigni) je učitelj poezije v Italiji in nesmrtno zaljubljen v Vittorio. Ko njegova velika ljubezen z arabskim pesnikom Fuadom (Jean Reno) odide v Irak in tam doživi nesrečo, se Atillio odpravi v Irak, da bi jo rešil. Ker v Iraku divja vojna, se znajde v množici težav, ko poskuša za Vittorio poiskati utrezno zdravniško pomoč in zdravila.


Prête-moi ta main (Kako se poročiti in ostati samski), Francija

43- letni Luis je samski in zaposlen kot kreator parfumov. Živi lagodno življenje, saj mu kuhajo in perejo mama in sestra, ki pa se dodatnega dela naveličajo in se odločijo, da se mora Luis poročiti. Luis si izmisli načrt, kako bi pretental mamo in sestre, da ga nikoli več ne bi silile v poroko. Najame Emmo, ki naj bi očarala njegovo družino, nato pa ga pustila pred oltarjem. Ker je ljubezen nepredvidljiva, njegovi načrti splavajo po vodi.Tais- toi (Ruby&Quentin oz. Zapri gobec), Francija

Ruby in Quentin sta zapornika, ki po spletu okoliščin skupaj pobegneta iz zapora. Quentin je zgovoren in naiven, kar spravlja ob živce robatega Rubyja, ki bi se rad maščeval morilcu svoje žene. Quentin ga pri tem ovira in Ruby razmišlja, kako bi s ega znebil, kar privede do številnih zabavnih situacij. V glavnih vlogah blestita Jean Reno in Gerard Depardieu.

8 femmes (8 žensk), Francija

Na francoskem podeželju se leta 1950 zbere vsa družina, da bi skupaj praznovala praznike. Vendar praznovanje odpade, saj je bil oče umorjen. Ker je dostop do graščine onemogočen, je morilka lahko samo ena izmed osmih žensk, ki so z njim tesno povezane. Film spominja na Mišolovko Agathe Christie, vsebuje pa tudi pevske vložke. Igralska zasedba je vrhunska: Catherine Deneuve, Emanuele Beart, Fanny Ardant, Isabelle Huppert …

Taxi 1, 2, 3, 4 (Taksi 1, 2, 3, 4), Francija

Taxi je serija štirih filmov, kjer v glavni vlogi nastopa voznik taksija Daniel (Samy Naceri), ki policiji pomaga razreševati primere. V akcijah sodeluje kot izkušen voznik, saj prevaža precej nesposobnega detektiva Emiliena (Frédéric Diefenthal), ki ni zmožen narediti vozniškega izpita. V prvem delu je francoska policija na lovu za nemškimi bančnimi roparji, v drugem delu japonskim politikom prikazujejo nove anti-teroristične metode in lovi zloglasne japonske kriminalce, v tretjem preganjajo roparske božičke , v četrtem delu pa lovijo zlobnega belgijskega kriminalca, ki so ga že imeli v svojih rokah, a so ga po nesreči izpustili. Filmi so parodija številnih policijskih filmov in obetajo brezskrbno zabavo, nekateri momenti v filmu pa mejijo že na burlesko.

Balkanski špijun (Balkanski špijon), Jugoslavija

Preden sem si ogledala film, sem videla gledališko predstavo, v kateri so igrali Boris Cavazza, Janez Hočevar- Rifle, Mustafa Nadarević, Marjana Brecelj in Nina Ivanič, ki me je zelo navdušila. Zato sem imela velika pričakovanja pred ogledom filma. Tudi filmska zasedba je bila izvrstna, sestavljena iz samih legendarnih igralcev naše nekdanje države. Ilijo Čvorovića na zaslišanje pokliče tajna policija, ki nadzira njegovega soseda, poslovneža, ki se je vrnil z Zahoda. Ilija je prepričan, da njegov sosed predstavlja resno grožnjo državni varnosti, zato ga začne nadzorovati in zasledovati še sam.

O outro lado da rua (Z druge strani ulice), Brazilija

65- letna Regina je članica lokalne straže, ki pomaga policiji na Copacabani. Zaradi svojega dela nenehno opazuje dogodke skozi okno. Nekega dne vidi soseda iz bloka nasproti njenega okna, kako je domnevno nekoga ubil. Igrata legendi brazilske filmske industrije Fernanda Montenegro in Raul Cortez.Sexo, amor e traição (Seks, ljubezen in izdaja), Brazilija

Zgodba o dveh mladih parih z zakonskimi težavami, ki se začnejo, ko ju obiščeta prijatelja iz preteklosti.

 • Ko to tamo peva (Kdo neki tam poje), Jugoslavija
 • Underground (Podzemlje), Jugoslavija
 • Rivieres poupres (Škrlatne reke), Francija
 • No man’s land (Nikogaršnja zemlja), Bosna in Hercegovina, Slovenija, Italija, Francija, Velika Britanija, Belgija

Omembe vredne so tudi evropske serije. Meni daleč najljubša je Allo allo, ki se je kar ne morem nagledati in čeprav sem si ogledala skoraj vse dele, vedno z veseljem pogledam ponovitve na televiziji. Rene in njegovi prijatelji iz odporniškega gibanja v majhni francoski vasici, zmešani angleški policist, gestapovec Herr Flick, nemška oficirja Gruber in von Strohm, italijanski kapetan Bertorelli, izgubljena angleška pilota … so s svojimi prigodami pač dober magnet za gledalce.

Spregledati ne smem niti slovenskih filmov. Najboljši še vedno izvirajo iz časov skupne države, vendar pa so tudi nekateri novejši vredni ogleda.

 • Ne joči, Peter, Jugoslavija
 • Ne čakaj na maj, Jugoslavija
 • Vesna, Jugoslavija
 • To so gadi, Jugoslavija
 • Blues za Saro, Slovenija
 • Pod njenim oknom, Slovenija
 • Kajmak in marmelada, Slovenija

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: Film. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter