Che ali Jože?

12.08.2007

Številne osnovno- in srednješolce loči le še dvajset dni do ponovne vrnitve v šolske klopi. Na ta dan so se pripravile številne papirnice in knjigarne, katerih police se kar šibijo pod težo najrazličnejših zvezkov, blokov, učbenikov in delovnih zvezkov. Potrošniki imajo veliko izbiro najrazličnejših zvezkov (učbeniki pač niso stvar osebnega okusa, ampak predpisanih gradiv) med katerimi prednačijo motivi rožic, športnih vragolij in risanih junakov. Za tiste nekoliko starejše so na voljo tudi zvezki s političnimi motivi, npr. CCCP ali portret Che Guevare.

Prav pri slednjih dveh motivih sem se nekoliko zamislila. ‘Kako to, da minister za šolstvo in šport Milan Zver ni odredil cenzure in zahteval umik iz prodaje?’ Glede na njegove zadnje izjave in prakso, ki se je trenutna oblast poslužuje pri uveljavljanju svoje volje, bi bil tovrsten scenarij prav verjeten.
Naj spomnim, pred časom je minister Zver v Odmevih izjavil sledeče: “Danes mi je kar hudo, ko vidim mlade, ko imajo na majicah Tita ali Che Guevaro. Ljudi, ki po mnogih kriterijih ne spadajo med velikane ne naše ne svetovne zgodovine. Pa imamo Slovenci ogromno ljudi na katere bi današnja mladina lahko bila ponosna. General Maister recimo …
Zver meni, da Tito ni velikan svetovne zgodovine. Zakaj je potem dobil mesto na naslovnici revije Life?
Izjava le še en košček v mozaiku, ki ga sestavlja trenutna vlada. Z zadnjimi dejanji in izjavami očitno poskušajo zanikati vlogo partizanov in članov komunističnega gibanja (partizani niso bili nujno tudi komunisti) pri vzpostavljanju svobode med drugo svetovno vojno, hkrati pa dajejo večjo veljavo narodnim izdajalcem, domobrancem, ki so sodelovali z okupatorjem, dandanes pa postajajo skoraj junaki.
Izjavi, ki jo je izrekel v Odmevih, bi želela našemu vrlemu ministru ugovarjati. Seveda ima general Rudolf Maister zelo pomembno vlogo pri vzpostavljanju severne meje, tega mu ne gre oporekati, vendar pa sta tako Ernesto Che Guevara in Josip Broz Tito pomembni zgodovinski osebnosti, ki ju pozna ves svet.
Samo pomislite, če ne bi bilo Tita in partizanov, ki so se v Sloveniji in drugih republikah nekdanje Jugoslavije borili proti okupatorju, bi namesto Zvera danes imeli šolskega ministra Johana Fischerja ali kaj podobnega, govorili bi nemško, namesto sirovih štrukljev pa bi jedli Weisswurst. Tito je slovel kot odličen strateg in politik, ki se je upal upreti celo velikemu Stalinu, poznal pa ga je ves svet.
Kaj pa danes? Kdo pozna naše politike? Bore malo ljudi. Veseli smo celo, če tujci vedo, kje leži naša mala Slovenija. In ko prideš v tujino, katerega politika poznajo tujci? Tita, seveda.
Glede Che Guevare lahko rečem samo to, da so po njegovi zgodbi posneli številne filme, med njimi Motoristov dnevnik. Kako torej lahko minister za šolstvo in šport izjavi, da Tito in Che Guevara nista velikana ne naše ne svetovne zgodovine? Na Googlu je pod geslom Tito na voljo kar 21.200.000 zadetkov, pri Che Guevari pa 3.350.000.Število zadetkov za slovenske politike in ostale slovenske zgodovinske osebnosti je precej manjše.
Morda pa se bodo v trgovinah že kmalu pojavile majice s portreti premierja Janše, ministra Rupla, ministra Zvera ali pa morda ministra Bajuka. Morda se bo na majici pojavil tudi Jože Pučnik, ki je v zadnjih mesecih zelo ”in”, dobil je celo svoje letališče.
In koga bo slovenska mladež nosila na majicah? Stavim, da Tita in Che Guevaro.
  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Politika. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter