Meglič najboljši v Tacnu

11.07.2007

Pretekli vikend je v Tacnu na Savi potekal pravi kajakaški praznik, ki je na tribuno ob kajakaški progi privabil kar lepo število obiskovalcev. Po nekaterih podatkih se je na soncu ‘pražilo’ kar 3000 gledalcev. Ti so lahko uživali ob lepih predstavah, ki so jih predstavili naši tekmovalci, pa tudi ob obstranskem dogajanju. V nedeljo je namreč nastopila slovenska glasbena zvezda Alenka Godec, ki je zadnje čase kar redna gostja kajakaških tekmovanj, saj se njen sin ukvarja s kajakaštvom.

V soboto in nedeljo so že tradicionalno pretežni del tribune zasedli hrastniški navijači, ki so na tekmo prišli kar z avtobusom. Ti so športno in predvsem glasno navijali za vse slovenske tekmovalce, ne le za Petra Kauzerja.

Volf – Štepanek ; brata Hochschorner ; Višnar – Jarc ; Jiras – Mader

Spektakel v Tacnu je obiskalo kar nekaj znanih obrazov, tudi takih iz političnega sveta. Med hrastniško navijaško skupino smo lahko zasledili poslanca LDS Aleša Guliča, nedeljski polfinale si je ogledal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na tekmo prišel v spremstvu podžupana Janija Möderndorferja, najboljšim tekmovalcem pa je na nedeljski razglasitvi pokale razdelil obrambni minister Karl Erjavec.
Bojan Žmavc, Zoran Janković, Jani Möderndorfer ; Andrej Jelenc, Bojan Žmavc, Karl Erjavec
Med sobotnim tekmovanjem je prišlo do tehničnih težav, saj je zatajil nov program za beleženje časov. Vsem tekmovalcem so sicer merili čas, vendar pa je prišlo do težav pri prenosu med merilno napravo in računalnikom, zato rezultati niso bili prikazani niti na semaforju niti jih ni bilo mogoče dobiti v tiskani obliki, saj so morali rezultate vnašati ročno.

Juraj Minčik ; Jan Benzien

Michael Kurt ; Fabian Dörfler
Sobotne kvalifikacije so za slovensko ekipo minile po pričakovanjih. Napredovali so vsi, razen dvojca Luka Slapšak – Blaž Oven, ki sta polfinale zgrešila za las (bila sta 16., napredovalo jih je 15.).
Jure Meglič; Dejan Kralj

Peter Kauzer

V konkurenci kajakašev so zanesljivo napredovali vsi trije Slovenci: Kauzer kot 2., Kralj kot 10. in Meglič kot 29. V kvalifikacijah sta nekoliko presenetljivo obstala Čeh Vavrinec Hradilek, ki je zmagal na prvi tekmi svetovnega pokala v praški Troji, in evropski prvak izpred dveh let v Tacnu, Avstrijec Helmut Oblinger, ki je bil zaradi 50 kazenskih sekund šele 57. Sobotno tekmo je dobil Američan Scott Parsons, drugi je bil Peter Kauzer, tretji pa Nemec Erik Pfanmöller.
Peter Kauzer
V ženski konkurenci so izvrstno nastopile vse tri kajakašice. Nina Mozetič je bila uvrščena na 5. mesto, mladinska svetovna prvakinja Urša Kragelj na 12. in mlada, 15-letna Eva Terčelj na 30. mesto. To je bil sploh prvi nastop za Terčeljevo na kakšnem večjem tekmovanju, saj je bila še lani premlada za nastopanje na največjih tekmovanjih. Zmagala je Čehinja Štepanka Hilgertova, ki je imela pred reprezentančno kolegico Marcelo Sadilovo in tretje uvrščeno Britanko Lauro Blakeman skoraj 9 sekund prednosti.
Slabši vtis s preteklih tekem so popravili tudi slovenski kanuisti. Dejan Stevanovič je kvalifikacije končal na 4. mestu. Zaostal je le za Čehom Stanislavom Ježkom, Slovakom Michalom Martikanom in Poljakom Krzysztofom Bierytom. Jošt Zakrajšek je bil 14., Marko Mihelič pa 19.

V kategoriji dvojcev sta bila za razred boljša slovaška brata dvojčka Peter in Pavol Hochschorner, ki sta drugouvrščena Čeha Mareka Jirasa in Tomaša Maderja ugnala za slabih 7 sekund. Tretja sta bila Nemca David Schöder in Frank Henze. Najboljša Slovenca sta bila na 5. mestu Aljaž Kulovec in Simon Hočevar, Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila 10., dvojec Slapšak – Oven pa 16.

Nedeljski polfinale se je začel sanjsko. Dvojec Nejc Višnar in Urban Jarc je bil uvrščen na odlično 2. mesto, njuna kolega Aljaž Kulovec in Simon Hočevar pa na 5. Najhitrejša iz kvalifikacij brata Hochschorner sta bila prva tudi po polfinalni vožnji.
Med kajakašicami je bila Urša Kragelj odlična 11. , Eva Terčelj 25., Nina Mozetič pa po številnih težavah in 52 kazenskih sekundah 32.

Med kanuisti se je po skoraj dveletnem postu v finale le uvrstil Slovenec. To je uspelo Dejanu Stevanoviču, ki je bil uvrščen na 8. mesto. Jošt Zakrajšek je bil 36. zaradi 50 kazenskih sekund, Marko Mihelič pa si je že v zgornjem delu zlomil veslo in vožnje ni dokončal.

Med kajakaši so se po pričakovanjih vsi trije uvrstili v finale. Peter Kauzer je bil po polfinalu uvrščen na 1. mesto, Dejan Kralj na 5. in Jure Meglič na 7. mesto.

Jure Meglič

V finalu so vsi tekmovalci veslali na polno, brez omejitev, kar je se izkazalo tudi v številnih dosojenih kazenskih sekundah.
Med dvojci sta slavila Peter in Pavol Hochschorner, pred Britancema Baillie – Stoot in nemško dvojico Michel – Piersig. Drugouvrščena po polfinalu Nejc Višnar in Urban Jarc sta imela veliko težav. Zaradi prevračanja sta izpustila kar tri vrata in sanj o stopničkah je bilo konec. Na koncu sta bila 10. Tudi posadka Kulovec – Hočevar je izgubila mesto iz polfinala, na koncu sta bila 6. Sicer pa je treba poudariti, da so dvojci dosegli zgodovinske uvrstitve v svetovnem pokalu. Bilo je sploh prvič, da se je kakšen slovenski dvojec uvrstil med najboljšo deseterico.

V ženski konkurenci je zmagala Nemka Mandy Planert, ki je bila sicer počasnejša od drugouvrščene Slovakinje Jane Dukatove, a je bila Nemka natančnejša. Tretja je bila zmagovalka kvalifikacij Štepanka Hilgertova.
Med kanuisti je zmagal Michal Martikan, pred Dejanom Stevanovičem, ki je imel v finalu celo najboljšo vožnjo. Tretji je bil Nemec Nico Bettge.

In kajakaši? Obetala se je celo dvojna zmaga, vendar pa je bil Peter Kauzer kaznovan s 50 kazenskimi sekundami, kar ga je potisnilo na 7. mesto med finalisti. Kljub temu je zmaga ostala doma. 22-letni Jure Meglič je z najhitrejšim časom finala priveslal do sploh prvih stopničk na tekmah svetovnega pokala. Zmaga je bila povsem zaslužena, saj je odpeljal res izvrstno vožnjo. Tudi Dejan Kralj si je, podobno kot Kauzer, priveslal 50 kazenskih sekund, zato je končal na repu finalistov.

Po razglasitvi je sledilo obvezno kopanje zmagovalca v deroči Savi in nastavljanje fotografskim objektivom.
Scott Parsons, Jure Meglič, Fabian Dörfler
Jure Meglič
Dejan Stevanovič in Michal Martikan
Tako je hitro minil še en kajakaški vikend v Ljubljani, že naslednje leto pa se bodo najboljši kajakaši vrnili na savske brzice, če le ne bo prišlo do težav z lastninjenjem zemljišča.
Nina Jelenc
Še posladek: zmagovalna vožnja Jureta Megliča
  • Share/Bookmark

Zapisano pod: Kajak, Peter Kauzer, Tacen. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Kategorije

Arhiv

Zadnji komentarji

Twitter